blogi

pinkin

Sopiva fontti

Typografia

Typografia on tärkeä osa mitä tahansa suunnitteluprojektia, näin myös verkkosivuston suunnittelussa. Typografiaan ei aina kiinnitetä paljon huomiota. Se on kuitenkin oleellinen osa verkkosivuja, joten sivustoa suunniteltaessa kannattaa asiaan perehtyä hieman.

Oikealaisen typografian valinnassa projektille tai brändille korostuu usein fontin valinta. Mikä fontti olisi tähän sopiva? Vaihtoehtoja on niin paljon, että tähän ei ole helppo löytää vastausta!

Typografia ei ole välttämättä kovin tuttu termi. Käsitteenä se on laaja ja siihen kuuluvat mm. kirjaisintyyppi, kirjasinkoko, tekstin väri, rivinvälit ja sananvälit. Lisäksi myös sisennykset ja tekstin lihavointi ovat osa typografiaa.

On hyvä tietää, että typografia ei ole ainoastaan suunnittelun yksityiskohta, vaan se voi vaikuttaa lukijaan ja siihen, kunka lukija tulkitsee tekstiäsi. Eri fonteilla on erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi jotkut fontit ovat ¨luettavampia’ ja sopivat paremmin pitkiin teksteihin, koska kirjainten välille muodostuu parempi kontrasti.

Typografiassa on ollut tapana valita yksi kirjasinperhe, jota käytetään alusta loppuun. Nykyään kuitenkin näkee enemmän tyylien sekoitusta ja otsikko ja leipäteksti voivat hyvinkin olla eri fontilla. Eri kokoiset laitteet asettavat vaatimuksia fontin koolle ja tänä päivänä kannattaa suosia hieman isompaa fonttikokoa, koska suurin osa sivustojen kävijöistä ovat mobiilikäyttäjiä ja pieni fonttikoko pienellä näytöllä on hyvin raskas lukea. Nykyään elämme voimakkaasti visuaalisessa maailmassa ja typografian merkitys on sen myötä kasvanut suuresti.

Vaikuta typografialla

On tärkeää valita sivustolla käytettävät fontit huolella ja ajatuksella perustuen tavoitteisiisi, miten haluat sisältösi tai brändisi viestin vastaanotettavan. Typografian avulla voit lisätä persoonallisuutta ja tyyliä tekstiisi. Kun sivustosi latautuu vierailijalle, hän arvioi mielessään alitajuisesti tekstien muodot, asettelun ja rivien pituuden ym. ja tekee päätelmän siitä, tarjoaako tämä sivusto sitä, mitä hän oli etsimässä. Tämä tapahtuu muutamassa sekunnissa ja se tapahtuu meille kaikille. Tämä on osa sitä, mihin markkinoijat meissä yrittävät vaikuttaa. Myös sinä voit sivustollasi hyötyä tästä, joten suosittelen sukeltamaan typografian syvään päätyyn!

Tutustu fontteihin

https://fonts.google.com/

Yhdistele fontteja

https://fontjoy.com/

poimintoja blogista

Jaa:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Sinunkin yrityksellesi

Erinomaiset kotisivut

Vieritä ylös