kannettava tietokone työpöydällä, näkymä kuva ylhäältä päin, koneen käyttäjä kirjoittaa, pöydällä järjestelmäkamera ja kahvikuppi


Mistä kuvia kotisivuille?

Yksi tärkeimpiä asioita sivustoa suunniteltaessa on sivustolle tulevat kuvat. Mitä laadukkaampia kuvia, sitä upeampi sivusto, eikö? Ihanteellista olisi, jos käytettävissä olisi loistava ammattikuvaaja, kuka tarkkaan suunnittelisi parhaat kuvakulmat ja kenen luovat kuvausideat päätyisivät sivustollesi. Aina näin ei kuitenkaan ole mahdollista toimia ja tällöin pyritään etsimään soveltuvimmat vaihtoehdot kuvapankkikuvista ja omista kuvista.

Mistä kuvapankkikuvia sitten löytää?

Usein kuvapankkikuvat ovat sekä ajankäytöllisesti että taloudellisesti järkevin vaihtoehto. Kuvia voi ostaa, mutta niitä löytyy myös maksuttomia. Joissain maksuttomissa vaihtoehdoissa pitää tai toivotaan mainittavan kuvan lähde ja kuvaaja. Rekisteröitymällä palveluihin käyttäjäksi voi ilmaisia kuvia ladata esim. isommassa koossa. Maksullisissa paveluissa usein on kokeilumahdollisuus tietylle kuvamäärälle tai ajalle. Kannattaa tutustua tarkemmin myös pieneen printtiin, eli millaisilla lisensseillä tarkalleen kuvat ovat ladattavissa ja mihin kaikkeen niitä voi kyseisellä lisenssillä käyttää ja voiko niitä muokata yms.

Muutamia suosituimpia esimerkkejä ovat:

Pixabay

Pexels

Unsplash

iStock

Shutterstock

Persoonallinen vai business-like

Sivuston luonteesta ja rakenteesta hieman riippuen, on autenttisuudellakin merkitystä. Voisi ajatella niin, että vaikka sivusto on enemmän virallisen tyylinen, on persoonallisuudelle kuitenkin aina paikkansa. Itse otettuja laadukkaita kuvia vodaan käyttää esim. pienempinä kuvituskuvina tai vaikkapa yrityksen työntekijöiden esittelyssä. Kun kuvat ovat sivustolla hieman pienemmässä koossa, ne antavat jonkin verran myös anteeksi laadullisia puutteita. Kuvia voidaan myös yrittää käsitellä, mutta harvoin huonosta laadusta huippua saa, joten suosittelemme sivustolla käytettävän mahdollisimman laadukkaita kuvia. Paras kuvanlaatu saadaan toki järjestelmäkameralla, mutta vähän paremmalla ns. pokkarilla tai kännykkäkameralla on mahdollista onnistua kohtuullisesti myös.

Kaiken kaikkiaan kuvien valinta ja niiden käsittely ja optimointi vie paljon aikaa. Sivustolle ladattavia kuvia kannattaa pakata, jotta saadaan niiden tiedostokoko niin pieneksi kuin mitä laatu antaa myöden. Usein myös kuvat tulee tallentaa tietyssä kuvasuhteessa ja koossa, jotta saadaan sivustolle yhdenmukainen ja tasapainoinen ilme. Kuvia siis käsitellään ennen sivustolle lataamista ja sivustolla niitä optimoidaan vielä siihen tarkoitetulla lisäosalla.

Kuvat ja saavutettavuus

Tänä päivänä verkkosivuston saavutettavuuteen kiinnitetään jo kiitettävästi huomiota. Saavutettavuuden kannalta kuvien alt-teksteillä on merkitystä. Tutustu seuraavan linkin artikkelin avulla kotisivujen kuvien saavutettavuuteen https://www.saavutettavasti.fi/kuva-ja-aani/kuvat/