kannettava tietokone työpöydällä, tausta blurred


Tyhjä valkoinen tila sivustolla. Mitä se on ja miksi tyhjä tila on tärkeää?

Pienimmillään tyhjä tila on esimerkiksi kappaleiden välissä oleva tila. Laajemmin katsottuna se on isompi tyhjä valkoinen tila eri sivustoelementtien välillä.

Tyhjän tilan tehokas käyttäminen on oiva tapa luoda sivustolle harmoniaa, hierarkiaa ja korostaa sekä erotella eri elementtejä tuomatta kuitenkaan uusia lisäelementtejä sivulle. Tyhjä tila parantaa visuaalista kommunikaatiota ja tarinankerrontaa. Tyhjä valkoinen tila on yksi pääsyy sille, miksi modernit ja tasapainoiset sivustot ovat käyttäjien suosiossa ja toimivat näin ollen erittäin hyvin.

Sivu, jolle on tungettu tekstiä ja grafiikkaa ahtaasti vaikuttaa sotkuiselta, epäjärjestyksessä olevalta ja kiireiseltä. Tällaista sivua on vaikea lukea ja se saa usein käyttäjän kaikkoamaan sivustolta. Liian ahtaasti sijoitetut elementit eivät luo tasapainoa tai rytmiä sivulle ja lukijan on näin ollen vaikeampi selata osiosta toiseen ja erottaa itseään kiinnostavat kohdat sivustolla.

Nykypäivänä olemme hyvin tottuneita scrollaajia niin mobiililaitteella kuin pöytäkoneellakin, joten ei ole mitään syytä, miksi kaikki ’tärkeä’ pitäisi väkisin ympätä heti sivun alkuun ja korostaa kymmenellä eri huomiovärillä. Tee mieluummin juuri päinvastoin. Pidä sivun alkuosa siistinä ja tilavana ja lukijan kannalta merkittävänä. Sijoita siihen selkeästi otsikoita ja toimintokutsuja siten, että sivuston käyttäjä saa käsityksen sisällöstä ja kannusta häntä jatkamaan sisällön parissa ja kerro, mitä hän voi saavuttaa toimintokutsuihin reagoimalla

Tyhjää tilaa käytettäessä kannattaa olla johdonmukainen. Jos tilaa ei käytä läpi koko sivuston johdonmukaisesti, ei voida saavuttaa sitä visuaalista harmoniaa ja hyötyä, mihin tilan käytöllä pyritään.

Vähemmän on enemmän

Vähemmän todellakin on enemmän. Tilan käytössä joudut tekemään paljon vaikeitakin valintoja. Mitä korostaa ja mitä ei. Luettavuus, käytettävyys ja sisällön ymmärrettävyys lisääntyvät hillittyjen elementtien sijoittelulla ja korostuksilla.

Älä epäröi jättää sivustollesi tarpeeksi tyhjää tilaa selaamisen jäsentämiseen. Anna niiden pixeleiden hengittää!