utuinen blurred kuva, jossa naisen käsi näppäimistöllö, lähikuva, kuvan päällä pinkillä sävytetty gradient wordpress logo

Teema

Miten taikoa tuore WordPress asennus unelmiesi sivustoksi, josta voit olla ylpeä?

Valinnan vaikeus saattaa iskeä tässä kohtaa, tarjollahan on tuhansia vaihtoehtoja teemaksi ja kaikkien demot näyttävät yhtä upeilta. Ehkä paras tapa on listata mitä teemalta haluat ja siten rajata hieman vaihtoehtoja.

Teemoja on sekä ilmaisia, että maksullisia. Useilla teemoilla on ilmainen sekä maksullinen versio. On sanomattakin selvää, että maksullisissa on yleensä huomattavasti enemmän ominaisuuksia kuin ilmaisversiossa. Ilmaisversio on kuitekin hyvä valinta, jos esimerkiksi olet päättänyt lähteä itse opettelemaan sivuston rakentamista. Tällöin ei ehkä kannata ensin maksaa teemasta ja todeta, että se on liian monimutkainen tai ei yhtään sellainen, kun mitä odotit. Valitettavan usein teemojen kohdalla saattaa tulla pari hutia, ennen kuin se sopiva löytyy, koska jos sivuton rakentaminen ei ole ennestään tuttua puuhaa, ei mitenkään osaa ottaa kaikkea alkuvaiheessa huomioon.

Teemojen hinnoissa on vaihtelua. Pelkän teeman hinta on ehkä pääsääntöisesti noin 75,00€ ylöspäin, riippuen siitä mitä siihen kuuluu. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää siihen, onko teemassa tai teemapaketissa niitä ominaisuuksia, mitä ajattelet tarvitsevasi ja miten teemaan tarjotaan päivityksiä. Usein päivityksiä pitää ostaa vuodeksi kerrallaan, eli maksu maksetaan vuosittain. Yksin sivustoa rakentaessa teeman kehittäjän tuki voi olla tarpeen. Tällöin kannattaa tarkastella myös sitä, miten tuki on rakennettu. Pääsääntöisesti maksullisille teemoille on tikettimallin tuki, ilmaisille käyttäjien foorumi. Jos iskee tenkkapoo, voi tuen saamiseen tiketilläkin mennä päivästä pariin, joten ongelmanratkaisuun saattaa upota aikaa ja vaivaa roppa kaupalla.  Lue siis teemojenkin kohdalla lisenssien ehdot ja huomioi uusivat kustannukset.

Lisäosat

Kun olet saanut valittua teeman ja hieman ottanut näppituntumaa sen ominaisuuksiin, on aika kartoittaa, mitä lisätoiminnallisuuksia sivustolla tarvitset. Nämä lisätoiminnallisuudet saadaan usein lisäosien avulla.

Lisäosiin pätee aivan samat kuviot, kuin mitä edellä esitetty teemoista ja hintahaitari on ilmaisversiosta usepampaan sataseen vuodessa.

Sekä lisäosien että teemojen suhteen kannattaa huomioida se, että hyvin erilaiset tahot kehittävät lisäosia ja joskus vaan käy niin, että lisäosan tai teeman kehitys loppuu. Siihen ei enää tule päivityksiä ja siitä tulee turvallisuusriski sivustolla ja loppujen lopuksi se pitää korvata toisella lisäosalla tai teemalla. Tärkeätä siis pyrkiä valitsemaan laadukkaita ja hyvin ylläpidettyjä lisäosia ja teemoja. Jos kuitenkin vahingossa sattuu valitsemaan kepuliversion, saattaa se pahimmillaan olla jonkin sortin katastrofi, kun kyseinen lisäosa lakkaa toimimasta tai laittaa koko sivuston solmuun päivitettäessä sivustoa. Tämä ei ole mitenkään harvinaista. Harmillisesti tähän sitten yleensä kuluu aikaa, rahaa ja vaivaa, kun hommia paikkaillaan tai tehdään uudelleen.

Tähän yhteyteen ehkä voisi vielä laittaa varoituksen lisäosien ja sivunrakentajien piraattiversioista. Älä koskaan osta mitään lisäosaa tai rakentajaa mistään muualta, kuin suoraan kehittäjältä. Netissä voi törmätä tarjouksiin, missä luvataan muutamalla kympillä iso nippu satojen eurojen arvosta lisäosia. Nämä ovat ns. nulled versioita ja niihin ei tule päivityksiä ja pitkässä juoksussa rikkovat sivusi tai altistavat sen hakkeroinnille. Kehittäjillä on muutaman kerran vuodessa tarjouksia, kuten Black Friday ja Cyber Monday ja joulun tienoo. Tähtää näihin, jos haluat ostaa alennetulla hinnalla, älä ikinä osta feikkiä!

Teemoja ja lisäosia löydät mm. WordPress.org sivustolta. Voit suodattaa hakuja teemojen ja lisäosien ominaisuuksien perusteella ja sivustolla on lisäksi WordPressiin liittyviä foorumeita ja tietoa. Teemojen ja lisäosien kohdalla on kerrottu niiden toiminnallisuuksista ja lisäksi on käyttäjien arvosteluja ja kokemuksia ja tukifoorumit. Teemoista on myös pääasiallisesti demo-versiot nähtävillä. Yksittäisen teeman tai pluginin sivulta löydät myös linkin kehittäjän sivustolle ns. pro versioon, jos sellainen on olemassa ja mahdollisuus hankkia. Valikoimaa on todella runsaasti, joten aikaa saattaa vierähtää tovi aiheeseen tutustuessa.